تکنولوژی پرینتر سه بعدی یا همان تولید افزایشی تا کنون پیشرفت های زیادی داشته است و تا به امروز شاهد دستاوردهای زیادی از این تکنولوژی در زمینه های مختلفی بوده ایم. اما جالب ترین پیشرفت های فناوری پرینت سه بعدی در زمینه پزشکی هستند، از آنجایی که دسترسی به فناوری های جدید پزشکی به علت هزینه های بالای آن برای عموم مردم در دسترس نیستند، تغییرات به وجود آمده در این علم با کمک پرینتر سه بعدی کمک شایانی برای کاهش هزینه های تحقیقات و عرضه دستاوردهای جدید علم پزشکی به مردم کرده است. به عنوان مثال میتوان به قرص های تولید شده با این تکنولوژی اشاره داشت که امروزه با قیمت بسیار مناسبی در اختیار بیماران خاص قرار میگیرد.
دستاورد هایی مقل تولید بافت قلب و یا چاپ سه بعدی استخوان. در این مقاله نیز قصد داریم با یکی دیگر از دستاوردهای پرینترهای سه بعدی در علم پزشکی یعنی ساخت گوش مصنوعی با این تکنولوژی آشنا شویم.
دانشمندان پرینت سه بعدی موفق به ساخت نوعی پرینتر سه بعدی شده اند که قادر است با نوعی جوهر زیستی سلول های زنده بدن انسان را چاپ کند. محققان از این پرینتر برای ساخت قسمت های مختلف بدن مثل گوش، استخوان، بافت های و ماهیچه های زنده بدن استفاده کرده اند. البته برخی از این دستاوردها هنوز در مرحله آزمایشی هستند و هنوز روی بدن انسان امتحان نشده اند. هر چند که استفاده از آنها برروی حیوانات نتایج اثر بخشی داشته است.
در صورتی که نتایج بدست آمده بر روی حیوانات آزمایشگاهی روی انسان ها هم بدست بیاید. دانشمندان قادر خواهند بود به زودی به کمک پرینتر سه بعدی بافت ها و قسمت های آسییب دیده بدن انسان را بازسازی کنند.
روش کار این پرینترها به این صورت است که ژل های تشکیل شده از جوهر زیستی را روی هم قرار داده و سپس با استفاده از نوعی پلیمر پوسته خارجی برروی آن قرار میگیرد تا بتواند لایه ها را کنار هم قرار دهد. پس از قرار گرفتن این بافت درون بدن انسان خواهد توانست که سلول های اطراف خود را بازسازی کرده و خود را با سلول های دیگر بدن هماهنگ کند.
گوش های ساخته شده با پرینت سه بعدی روی بدن موشها تاثیر خوبی داشته و اکنون بعد از دو ماه همچنان ظاهر خود را حفظ کرده و بافت های غضروفی و سلول های اطراف آن شکل گرفته است.